maandag 9 november 2020

En toen... Een kostbare schat ( Bijbelmoment 5)

Les 5 over Nehemia. Vandaag horen we van een kostbare schat.

Inleiding 
In de Bijbel lezen we in Mattheus 6: 20 en 21 van een schat die niet verroest. Wat zou dat voor schat kunnen zijn?
Pak een schatkist erbij met daarin munten. Op die munten staan de geboden van God. 

Kern 1
Vertel het verhaal van Nehemia 7: 1-4 en Nehemia 8:1-13.
De stadsmuur is klaar. De poorten zitten er in. Het is nodig om de stad te blijven beschermen. Nehemia geeft aanwijzingen aan Hanani en aan Hananja. Ze mogen de poort pas open doen als de zon op komt. Ze moeten wachten bij de poort zetten.
( Welke gedachten laten wij binnen in ons hart?)
Deze maatregelen blijven nodig. Net zoals het nu belangrijk is om te luisteren naar de regels van de overheid voor het covid-19 virus. Maar ook moeten we alert blijven op verkeerde woorden, gedachten, dingen die om ons heen gebeuren. Sluit de poort daarvoor! 
Het volk verzamelt zich bij de Waterpoort. Ze vragen aan Ezra of hij de wet van Mozes wil halen. Deze wet leert ons wat God wil in het leven van het volk. Zo leren we wat goed is voor ons leven. Ezra staat op een houten verhoging. Naast hem staan enkele mannen. Ezra opent het boek. Eerbiedig staan alle mensen op. Ezra looft de Heere God en het volk zegt: Amen. Ze aanbidden de Heere God. 
( We mogen leren om eerbied te hebben als Gods Woord open gaat, God te aanbidden als er goed over Hem gesproken wordt.) 
Er zijn nog meer mannen die het volk gaan onderwijzen in de wet. Ze lezen de wet duidelijk voor, ze leggen het uit en zorgen er voor dat de mensen het begrijpen. 
De wet van God is kostbaar, een schat die niet vergaat. 
Pak een voor een de munten met een gebod uit de schatkist. Lees het gebod voor, leg het uit, pas het toe op het leven van nu. 
Het volk huilt als ze de geboden horen. Zet om het beeldend te maken een traan op het bord na de uitleg van ieder gebod. 
Als alle geboden uitgelegd zijn en Ezra en Nehemia zien dat het volk huilt zeggen ze tegen het volk : Ween niet, huil niet, wees niet verdrietig. Deze dag is een dag van de Heere. Ga eet lekkere dingen, drink van het zoete en deel het uit aan anderen die niets hebben. Wees niet verdrietig want de blijdschap van de Heere is uw sterkte. 
Veeg alle tranen van het bord en onthou dat de Heere blij is met het volk dat Hem weer dient. 
Het volk luistert, ze gaan naar huis om te eten, te drinken en om grote blijdschap te maken. 

Verwerking 
* Laat de kinderen een schatkist maken. Daarin kunnen ze kostbare schatten verzamelen. 
* Leer samen de tekst uit Mattheus 6 : 20,21.
* Zing het lied: Zoekt eerst het koninkrijk van God 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

En toen... Goede voornemens ( Bijbelmoment 8)

De vorige keer leerden we om te kijken wat er in onze schatkist kwam. David liet verkeerde dingen toe. Ook het volk Israël had verkeerde din...